Användandet av KBT inom ramen för parterapi innebär att man tillsammans med sin terapeut tittar på de mönster och beteenden man inom parrelationen skapat och hur dessa påverkar livet tillsammans. Även om KBT i sig sedan länge visat sig ge goda resultat i terapi så är det inte förrän på senare år som man sett att det även inom parterapi fungerat bra. Par som söker hjälp vill ofta hitta lösningar i sin relation när det gäller dålig kommunikation, utebliven närhet, otrohet eller olika åsikter kring barnuppfostran, ekonomi, fördelning av praktiska sysslor eller kring prioriteringar i livet. Om ni vill komma i kontakt med en parterapeut i Stockholm kan ni gå in på guteklintkbt.se där ni kan prata med terapeut som har lång erfarenhet av just parterapi genom bland annat KBT.
Hon blir då en tredje part i samtalet för er och kan hjälpa till att tala om vad som är viktigt genom att belysa detta och samtidigt förtydliga vad som inte är viktigt när någon fastnar i gamla mönster eller ältar. Även för de par som bestämt sig för att avsluta sin relation så kan KBT göra så att själva uppbrottet blir så bra som möjligt.
En förenklad förklaring till vad KBT – kognitiv beteendeterapi
Innebär är att man inom KBT söker att ändra ett beteende hos patienten snarare än att gå till botten med inre skeenden. Det kan handla om tankar eller omedvetna inre konflikter som till exempel i form av bortträngda minnen. Man skulle kunna säga, även om detta är kraftigt förenklat, att en KBT-terapeut inte bryr sig om vad problemen är utan bara vill hitta en lösning genom en förändring i patientens förhållningssätt till dessa problem.
Oönskade beteenden ignoreras och rätta beteenden uppmuntras eller belönas så att en betingning skapas för de rätta beteendena. KBT har visat sig särskilt effektiv i behandling av s.k specifika fobier vilket exempelvis innefattar hiss-skräck och ormfobi. KBT ställs ofta i kontrast till klassisk psykoanalys. Inom denna gren är man traditionellt väldigt intresserad av tidiga minnen och av att gå till botten med patientens tankar och ta reda på hur vilka tidigare erfarenheter som dessa tankar uppkommit.